Назад

500+ скока. Сега накъде?

За парашутисти

Дата: 22 януари 2017
Автор: Христо Киликчиев"Здравейте, имам мечта да скоча с парашут и със сигурност ще го направя, но от известно време ми се върти идея в главата да превърна парашутизмът в част от моя живот като се квалифицирам за инструктор. Реалистична ли е идеята ми и има ли реализация в тази професия?…"

"Ице, като почна да скачам с камера, кога ще мога да започна да снимам тандеми?”

“Здравейте , мечтатa ми е да стана парашутист и инструктор. Видях колко струва АФФ курсът, но още колко пари ще ми трябват, за да стана инструктор и да започна да работя като такъв...”

 

....И още много имейли и въпроси като този. Вече се досещате за какво ще става дума в тази статия . По-красноречив увод не можах да измисля, така че в мой стил ще карам направо и без заобикалки.

Тъй като опитът ми и статистиката показват, че настоящите инструктори по света са станали парашутисти (завършили курса) на различни възрасти, почти е невъзможно да се обобщят възрастови групи за инструкторите по парашутизъм, така че аз ще ги разделя по опит и по-точно по скокове, за да ме разберете по-ясно.

Въпреки че Skydive Sofia съществува само от 2012г., то вече можем да се похвалим с парашутисти, които са прехвърлили 500-те скока и то още преди година-две. 500 скока в повечето случаи значи, че вече сте много близо до лиценз D, без значение в коя страна скачате, така че ще започнем от тук:

 

500+  скока

Хайде да не се заблуждаваме. 500 скока?! Това е категория “Храбрий чайник”, както казваше един приятел украинец, работещ в Деланд. Мислите си, че морето (небето) е до колене. Видели сте това-онова и вече скачате купол под 100 квадратни фута, можете да снимате тандеми (или не) и евентуално да летите прилично седнали или head down. Да, ще спомена и тунела: имате и няколко часа тунел, ако можете да си го позволите. Романтични и героични времена, в които моментът “на славата” е да гледате как започват учениците и да си мислите: “Добре, че това мина отдавна при мен!”, а на глас давате съвети за какво ли не без значение дали го умеете или не, и без никой да ви е питал. Истината е, че все още нямате изграден инстинкт за самосъхранение, все още някой взима решения вместо вас, все още разчитате на форуми, фейс бук и казал-рекъл Филанкишията, за да си изберете купол, камера, че дори и маратонки за скокове. Признайте си не е ли така?

Някъде близо до момента на 500-те скока вече сте преживели (или предстои) преломен момент. Моментът, който ще маркира Вашият парашутен живот от тук нататък. Пределно Ви е ясно , че парашутизмът е скъп спорт, така че трябва ясно да сте си направили сметката кое от двете:

 1. Намирам си добре платена работа и/или започвам бизнес , който да ми носи сериозни доходи, за да скачам за кеф, докато мога.
 2. Напускам работата си и ставам парашутен инструктор.

БУУУУУМММ! Ставам парашутен инструктор! Звучи невероятно и доста по-лесно от намиране на добре платена работа, нали? Темата за бизнеса няма дори да я захващам....

Та този е случаят, който ще разгледам в редовете по-долу или с други думи “естественият път на парашутния инструктор”.

Та да се върнем на 500-те скока. Предполага се, че имате някакви умения и бързо се записвате на рейтинг курс за АФФ и тандемен инструктор и някак си успявате да “излъжете” изпитващия, че във Вас има бъдеще и от Вас ще стане добър инструктор. Мислите, че преучвеличавам с думата “излъжете”? Ами четете по-надолу и/или станете изпитващ инструктор и елате да пием по бира да ми разкажете за Вашите кандидат инструктори.

От 500+ скока до 1000 скока, ако предположим, че правите повече тандеми от АФФ скокове, което е напълно нормално за всички дропзони по света, то Вие разбирате значението на думите на Вашия изпитващ: ”Да ви водят за носа”.

Вече сте изпитали на собствен гръб (корем) какво е 15-годишно слабичко и високо момиче да Ви вкара в side spinning, вече сте разбрали какво е нестабилно излизане тип “скок на прасе в тикви” с всякакви видове пасажери. Ще падате, но и ще ставате. Сменили сте 2 гащеризона от “хубави меки” приземявания и по всяка вероятност сте се преборили поне с 1 изкълчване (здраво натъртване) на глезен и китка. Пак ще падате и пак ще ставате. Млад сте, така че... много важно! За задника Ви ще може да се напише одисея озаглавена: Дупе душа нема!

Опитът Ви като АФФ инструктор ще го обобщя много бързо със спомените на 110% от инструкторите с настоящия Ви опит: “Това изобщо не е като на курса за инструктори! Ама тез ученици правят каквото си искат, а не каквото им казвам?!“... No more comments

…И пак ще падате и пак ще ставате…

 

1000+ скока

Знаменитият скок 1000 е отбелязан на сънсет с приятелите и не до там приятните колеги от вашата ДЗ, но тъй като някой трябва да запълни самолета, а и 1000 скока не се правят всеки ден, то с някой трябва все пак да се скочи, за да се излигавите във въздуха. Както и да е, тук навлизаме в един период, който аз наричам “Мисля си, че много знам”.

Примери за неуспели инструктори, върнали се на старата си работа, мога да дам доста, но не това е целта на тези редове, по-скоро ще Ви кажа какво да направите, за да НЕ се връщате на старата си работа.

1000+ скока е крайно време е да осъзнаете следното:

1. НАМЕРЕТЕ СИ МЕНТОР И ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЛЕДВАТЕ НЕГОВИТЕ СТЪПКИ.

Ментор звучи малко травиално, можете да го наречете както си искате, но това е човек с опит, врял и кипял. Няма нужда да е на 100 години и да скача от на баба Ви времето, разликата между Вас и него може да е само 10 години, но да има не само скокове, но и ОПИТ. Да е бил на различни места, да има реални постижения, да има негови ученици превърнали се в инструктори, които да си вършат работата добре. Няма нужда да е бил световен шампион или Бог на FreeFly-я -това е без значение, ако не можеш да обясниш с прости думи как се завива във въздуха. Вашият Йода трябва да може да ви изброи поне 3 перфектни неща във Вашия най-ужасен скок до момента и само с две коригиращи съвета да Ви покаже как това да не се повтаря никога вече.  След като го откриете – КОПИРАЙТЕ!!! Няма нужда да се правите на Христофор Колумб, просто е – КОПИРАЙТЕ ДУМИТЕ, КОПИРАЙТЕ ТЕХНИКАТА МУ! Tова е пътят да станете по-добри, така с времето ще разберете как да подобрите Вашите вече придобити умения.

2. УЧЕТЕ СЕ. СЛЕД РАБОТА

Хубаво запомнете какво ще Ви кажа сега, това е една от тайните на нашата професия:Всички истини, трикове и знания можете да научите (откраднете) на бира и мръвки след залез слънце, а не в работния ден! Ако умеете да задавате правилните въпроси и знаете да слушате, ще чуете правилните отговори. По-приятно “училище” няма да намерите никъде по света, повярвайте ми.

3. ПОДОБРЕТЕ ВАШАТА КУЛТУРА

Имайте предвид, че от тук нататък Вие се превръщате в пример за следване на Вашите ученици. Всичко каквото Вие правите, те ще го приемат за НОРМАЛНО, т.е. те ще придобият всички Ваши лоши навици и което е най-лошото, ще ги доразвият до неузнаваеми за Вас висини (или низини, взависимост от гледната точка).

Например: Ако имате навика да си слагате гръдния колан , тичайки към самолета, то те ще скочат без изобщо да са го сложили. Рано или късно.

Когато преподавате нещо, независимо какво е, помнете: един ден тези, които сега Ви слушат ще бъдат някъде край Вас във въздуха, а този факт ще Ви накара ли да се чуствате по-спокойни за собствената си кожа? Ами ако детето Ви скача с тях?

Обогатете културата си в това което вършите, отворете съзнанието си за новите неща и съветите на по-опитните, но слушайте и учениците си. Техните емоции са най-добрият компас на света. Само така ще придобиете необходимата мъдрост, за да станете добър инструктор.

П.с.: Моля ви  не се опитвайте да промените парашутизма

 

1500-2000 скока

Тук е времето, в което ще разберете къде точно се намирате или по-точно за кого и как работите . Вариантите са два:

Вариант А :

 • Работите на голяма ДЗ , която прави предимно тандеми, но когато Ви сложат с АФФ учник, не спирате да мислите , че докато учите клетия нещастник (който не става за нищо , по Ваше скромно мнение), Вашите колеги бичат яко тандеми и правят пари.
 • Вие сте част от голямата машина Mc(Skydiving)Donalds – шансове за прогрес = 0
 • Когато скачате много тандеми, всъщност завиждате на колегата Ви, чийто ред е да скача АФФ, че се мотае и че си скача любимия купол, вместо да прави тандеми.
 • Срещате много известни парашутисти, отбори и изпитващи. Понякога даже се вмествате в някой организиран от тях скок или курс.
 • Имате служебна екипировка , на която и скъсвате ... всичко, което може да се скъса.
 • Голям избор от горещи и навити за по бира пасажерки.
 • Нямате идея от къде идват всички тези тандеми и защо трябва да скачате от 08:00 до 21:30 , нали все пак тук е курорт?
 • ... ще спра до тук

Вариант Б

 • Работите на малка ДЗ, чийто собственик скача рамо до рамо с Вас.
 • Научавате целия процес от скатаването до видеообработката, че чак понякога Ви се налага да вдигате телефона и на клиентите
 • Научавате какво е ДА ИМАШ МЕЧТИ
 • Научавате се как ДА ПРЕСЛЕДВАТЕ МЕЧТИТЕ СИ
 • Научавате се как да правите много неща по едно и също време.
 • Завързвате приятелства за цял живот… повтарям: ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!
 • Научавате се, че има неща, наречени МАРКЕТИНГ и СЧЕТОВОДСТВО и че те двете НЕ са от едно семейство и изобщо даже не се харесват, но трябва да вървят ръка за ръка – това вече е ИЗКУСТВО!

Естествено има и изключения, не всички големи ДЗ са машини за тандеми и не всички малки ДЗ са friendly,но всичко зависи и от това що за човек сте Вие и как останалите Ви приемат в екипа, какво Ви е желанието за прогрес и целите, които сте си поставили. И като споменах цели, то времето си лети, както и скоковете, и вече имате 2500 скока...

 

2500+ скока

Някъде около това число и може би по-близо до 3000 разбирате, че сте се превърнали в нещо като тираджия, т.е. превозвате стока от точка А до точка Б по възможно най-безопасния и бърз начин, за да може да изпълните следващия курс възможно най-бързо. И ненадейно – БУУУУМММ!За втори път Ви светва пред очите откакто решихте да се посветите на парашутизма. Ама този път не е като светкавицата от наковалнята на Тор, а е по-скоро като плесник зад врата. Защо ли? Защото сте осъзнали следното:

1. Време е да почна да работя за себе си и/или да изкарвам нещо екстра.

Разбрали сте , че няма да успеете да измислите нищо ново и/или да промените парашутизма, така че да запишат името Ви някъде си и да се сещат за Вас на 18-ти октомври. Да промените себе си е по-лесно и ... евтино.

Така че започвате да се оглеждате за други възможности за доходи. Например: тунел коачинг, free-fly, RW, wing suit и т.н. Сещате се, че ако инвестирате в себе си още, то ще можете да изкарвате екстра скачайки с учниците, които вече сте натрупали и които пак ще Ви потърсят, ако знаят че можете да ги научите, нали така? Логично.

2. Ако искам да ме оценят подобаващо, то аз трябва да започна да се продавам по-добре и да предавам вече натрупания опит.

Друга възможност е да започнете да помагате на изпитващи в техните рейтинг курсове и естествено някога и Вие да станете такива. Това е един доста дълъг процес, но не е невъзможен, ако сте научили уроците от по-горните редове. Но дали от настоящата Ви ДЗ ще бъдат щастливи от факта, че ще трябва да отсъствате и да посещавате курсове, които МОЖЕ БИ НЯКОГА ще можете да правите Вие самите? А дали ще Ви пуснат да обикаляте света, ако станете изпитващ?

Между мисли, действия, бири и скари, залези и сезони, скоковете си текат и ненадейно вече сте с 4000 скока. Чуствате се малко уморен от тандеми, искате да скачате за кеф , ама да е без пари.

 

4000+ скока

Тук е моментът да решите дали ще скачате за някой друг или ще хванете по свой собствен път. Вариантите степенувани по сложност са:

1. Най- сложният - Да си направите собствена ДЗ.

Може би в някой друг момент, с много, много, много свободно време може и да напиша нещо по тази тема. Ще перифразирам малко думите на Хенри Форд: Ако мислите че е невъзможно, както ако мислите, че е напълно възможно, то и в двата случая ще сте напълно прави.

2. Да станете Freelancer

Може да станете изпитващ, който обикаля света и прави само рейтинг курсове, ще трябва да си изградите “портфейл” от различни и добре натоварени ДЗ, където да буквате Вашите курсове в определени дати.

Може да са и друг вид курсове freеfly, RW, wingsuit и т.н, но за да бъдем честни, тези последните изискват друг вид CV и придобит опит, който не се придобива със скокове от време на време между и след тандемите.

3. Да сте се издигнали или да кандидаствате за Chief instructor позиция на някоя голяма ДЗ.

Тогава няма да Ви се налага много да скачате, но ще си имате проблеми от друг характер. Ще трябва да работите с персонала, от чистачките до офис сътрудниците, от различните националности инструктори, които са си омръзнали и не искат да скачат един с друг, А ТРЯБВА, ще минете през недоволни клиенти с лош дъх и съмнителна грамотност, и стигнете до всезнаещите механици убеждаващи Ви, че самолетът на шефа Ви е за изхвърляне и естествено ще стигнем до култовите пазачи-екстрасенси, които ги нападат извънземни, и естествено полицията и пожарната Ви звънят, за да Ви извикат в 02:00 през нощта да ги озаптите. С три думи: ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ!!!

4. Да предложите съдружие в ДЗ

Това е едно от най-умните неща, които можете да направите. Опитайте се да откриете ДЗ, в която нещата не вървят добре, но в която сте убеден, че има потенциал. Направете проучванията за евентуалния туристичски поток, но не сам, моля Ви. Платете на съответните професионалисти в тази област, защото Ви трябват ИСТИНСКИ резулатати, а не каквото казва лелката от магазина или секретарката на кмета.

Предложете Вашите умения и опит в замяна на част от бизнеса, направете добър маркетинг план и го изпълнете.  Поставете си реални постижими цели, като например 500 или 1000 тандема годишно и ДЕЙСТВАЙТЕ.

Дори и да се провалите , поне ще сте опитали и това е важното, защото винаги ще си тръгнете с необходимия опит под мишница, но каквото и да правите не се самозалъгвайте: NO TANDEMS – NO MONEY!

Това, което искам да Ви кажа в частта 4000+ е, че  вече е твърде късно за промяна. Посветете се на това, което правите най-добре! Няма нужда да сменяте рязко посоката си на развитие. Ако сте правили тандеми и АФФ курсове до сега, няма смисъл да зарязвате всичко и да тръгвате да ставате известен Freefly-ер или тунел коач, не казвам че е невъзможно, но ще се занулите от страната на средства и време, защото времето вече няма да Ви стига, а пари ще Ви трябват и то доста.

 

7000+

Прескачам повече от 3000 скока, защото няма да усетите кога ще ги направите. Който и вариант да изберете от по-горе изброените, то той ще Ви отнеме един цикъл от поне 4-5 години, така че лесно ще направите повече от 7000 скока , можете вече дори да сте близо до 10 000-я си скок. Например в Нова Зеландия лесно се правят по 1500-1800 скока на година.

Тук важното е да останете живи в буквалния смисъл на думата. Да не оставите младите “Храбри чайници” да Ви очистят, защото те нямат нищо какво по-добро да правят в крайна сметка, нали?

Най-доброто, което можете да направите тук (освен да спестявате, ако още не сте го направили и да инвестирате спестените пари) е да работите за младите. О, да  правилно сте прочели. РАБОТЕТЕ ЗА МЛАДИТЕ! Същите тия “храбри чайници”, които искат да Ви видят сметката. Инвестирайте в тях: време и усилия, желание и постоянство.

Разкажете им на по бира как сте падали и ставали, как сте  искали да промените парашутизма. Рецитирайте им Вашата ода, колкото пъти е нужно. Бъдете техния Mентор. Станете техния Йода и знаете ли защо?

Защото те ще станат по-добри от Вас - благодарение на Вас!


Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)