Назад

Beer line / Бирената линия

За парашутисти

Дата: 05 юли 2016
Автор: Alastair MacartneyПовечето дропзони го имат в някаква форма. Инструкторите си отварят очите на четири, за да не ги пресекат. По-опитните парашутисти се приземяват точно до тях, а други не толкова опитни ги пресичат. Всичко зависи от това, дали дропзоната ще спази традицията или не.

Естествено говоря за beer lines.

КАКВО Е ТО?

За непросветените “бирената линия” е границата, до където можеш да се приземиш безопасно. Може да бъде въображаема граница, а може да бъде маркирана по някакъв начин, като флагове, конуси, нарисувани линии на земята и т.н. С други думи тази линия е поставена по причини за безопасност, който я докосне или пресече веднага е посрещнат от високи възгласи “БИРААААААА” . Което знaчи , че тази вечер нарушителят ще черпи всички от неговия полет (поне) бира.

ЗАЩО?

Beer lines обикновено маркират края на зоната за приземяване от страната на най-опасното препятствие за определената дропзона. Обикновенно тя е поставена преди зоните за зрители, срадите или зоната за качване в самолета (boarding area). Beer line-а е маркиран така, че да дава право на грешки, т.е. дори да бъде пресеченa, парашутистът трябва да има време да спре преди куполът да е паднал върху нищо неподозиращия зрител с цигара в ръка или вървите на купола му да са се оплели в тичащите наоколо деца със сладоледи в ръце.

КЪДЕ?

Когато някой се приземи от грешната страна на линията, веднага разбира, че е направил грешка и че не трябва да е там. Ако линията беше стена, то парашутистът щеше да се нарани сериозно, но запасът от разстояние след линията показва колко голяма (дълга) е грешката му и колко трябва да коригира приземяването си при дадените метео условия, за да не се случва повече.

НЕ ГО ПРАВЕТЕ ПО-ЛОШО

Някои дропзони спазват супер стриктно тяхните beer lines.Те настояват да видят бирата след извършеното нарушение. Също така могат да забранят на нарушителя да скача до края на деня или да наложат друго наказание, в зависимост от сериозността на нарушението. Идеята е по-малко парашутисти да нарушават beer line-a и да се приземяват далеч от опасностите. Но какво трябва да направят парашутистите пресекли линията? Какво трябва да променят в тяхното приземяване, за да си гарантират безопасност? Направили са нисък завой или прекалено дълъг? Приземили са се в грешната посока?

ВЪЗПИТАТЕЛНО, НЕ НАКАЗАТЕЛНО

Трябва ли да налагаме наказания, за да накараме нашите парашутисти да направят всичко по силите си, за да избегнат пресичане на линията? Или трябва да ги възпитаваме как е правилно да се приземяват? Да прилагаме конструктивни критики, за да бъдат по-безопасни в приземяванията си?

НАГЛАСА

Всичко е в нагласата. Ако сте лицензиран парашутист, Ваше задължение е да се приземите безопасно и в зона без препятствия. Това означава да планирате вашия подход, още преди да се качите на борда на самолета, за да можете да предвидите местата за грешки. Трябва да се направи оценка на метеорологичните условия и Вашите способности, да вземете предвид вида на купола, с който скачате и да построите захода си според възможностите му. Няма нужда да хвърляте тълпата в ужас прелитайки над главите им и пресичайки линията. Ако се приземите малко по-далеч и трябва да ходите малко повече нищо няма да ви стане, нали?

АКО ПРЕСЕЧЕТЕ ЛИНИЯТА

Не чакайте някой да ви каже, че сте го направили. Спомнете си Вашето кацане веднага, спомнете си от къде сте заходили и как. Открийте грешката си, ако можете, и вижте как можете да я избегнете, как може да подобрите безопасността си. Имахте ли алтернативен план за приземяване? Ако не, за в бъдеще помислете и за план Б за приземяване. Дали някой друг Ви видя как се приземявате? Ако е така, можете ли да прескочите Вашето его и да попитате : Къде сгреших?
Бъдете мъж и купете бира, за да покажете, че сте разбрали, че сте сгрешили.

ВИЕ СТЕ BEER LINE НАРУШИТЕЛ?

ДА или НЕ, повечето хора след като са купили бира се възползват от безплатни съвети от най-опитните canopy pilots на техните дропзни казвайки “Наздраве!” Ето Ви една страхотна причина, за да си признаете грешката. Можете да ги помолите следващия път да наблюдават приземяването Ви и да изслушате какво имат да кажат. Един ден тяхната критика може да Ви спаси живота. Естествено, много по-добре е да се запишите на Canopy Control Course, това ще Ви направи много по-добър в приземаването и Ви гарантирам 100%, че един ден наученото от курса ще Ви спаси живота.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ГИ, НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙТЕ С ТЯХ

Не се насилвайте да избегнете пресичане на линията на ВСЯКА ЦЕНА, подобна грешка може да Ви доведе до много по-големи неприятности. Не поставяйте в опасна ситуация другите, определяйки като “позор” пресичането на beer line-а. Следващият път, когато видите някой да я пресича след нисък завой, пресичайки трафика на друг парашутист, приземяване по вятъра или просто термичен поток , който е изнесъл парашутистът зад линията, се замислете, преди да изкрещите за своята бира:

Какво направих аз, за да не се случва това?


Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)