Назад

Какво следва след AFF-a?

За парашутисти

Дата: 16 юли 2016
Автор: Бранислав Бранков,  Скайдайв СофияСлед като завършите курса си, следват лицензите и различните стъпки в парашутната ви кариера. Как да придобиете необходимите за А-лиценз умения:

Вариант 1: Във въздуха. Може да продължите да скачате с инструктор след курса си (като, естествено, ще си плащате инструкторска такса за всеки такъв скок) и да придобиете необходимите умения директно във въздуха. Предимството е, че ще натрупате скокове и опит. Недостатъците – отнема много време, и е скъпо.

Вариант 2: В аеродинамичен тунел Това е вертикален тунел с диаметър около 4 м, в който мощен генератор създава струя с различна скорост, за да симулира различното съпротивление при свободно падане. В тунела сте в относително безопасна обстановка, където на сесии от около 2-3 минути може да усвоите необходимите умения и да повишите нивото си като цяло. Прогресът в тунел е по-бърз, в сравнение с обучение чрез реални скокове.

След като вече сте лицензиран скайдайвър, може да започнете своето развитие в посоката, която искате. Не забравяйте - трябва да сте много внимателни и последователни, за да не прекратите заниманията си принудително. Достигането на всяко едно от изброените нива изисква много опит и старание.

Coach - първият инструкторски ценз в скайдайвинга. Трябва да притежавате В-лиценз, да имате минимум 100 скока и да сте скайдайвър от поне 2 г. Като coach можете да провеждате наземната подготовка и да правите coaching скокове с учениците. Това е педагогически курс, където ще се научите как да учите другите.

Load Organizer : Това е най-опитният парашутист на дропзоната, който може да определя реда на напускане на самолета, според теглото на парашутистите, техния опит и големина на купола.

Cameraman - минимум 200 скока и С-лиценз.
за да снимате тандеми, скокове от AFF курса или други парашутисти, трябва да имате доста умения, които да Ви помогнат да реагирате във всяка ситуация.

Wingsuit Flying - изискват се 250 парашутни скока, направени наскоро. Хора с разпокъсан през годините парашутен опит, които не са в крак с нещата и не поддържат формата си във въздуха, не се допускат до обучението. А след първите си полети с уингсют – костюмите, които някои наричат “летяща катерица”, тепърва Ви чака едно дълго пътуване, в което да се научите да летите прецизно с костюма си, за да сте безопасни за себе си и всички останали.

Tandem Instructor : Тандемните инструктори са тези, които скачат с пасажери без никакъв опит. Тяхната работа включва не само безопасността и сигурността на още един човек под парашута, но и отговарят за преживяването на клиентите,така че те да изпитат удоволствие от скока и да се присъединят към скайдайвинг обществото. Трябва да сте вече Coach, да имате 5 часа свободно падане ( тунел не се брои) и минимум 3 години в парашутизма. През последнта ви скокова година трябва да сте направили поне 100 релативни скока.

АFF Instructor - ще ви трябва С-лиценз, да имате 3 години в спорта и минимум 500 скока, да имате Coach rating (ако го притежавате от по-малко от година, да имате поне 500 скока), документирани поне 6 часа свободно падане и да сте изпълнили всички изисквания (към пилотиране на парашута, свободно падане и познания по безопасност), записани в USPA AFF Proficiency Card.

Instructors Examiner : Трябват Ви много години опит и много скокове, за да имате уменията и преценката да обучавате другите как да бъдат тандемни и AFFинструктори, или пък инструктори на инструкторите. Главният инструктор на SkydiveSofia Христо Киликчиев, е единственият Instructors Examiner на Балканите и обучава инструктори не само от България, Гърция и Сърбия, но и от Румъния, Унгария и дори Испания и Холандия.

Други варианти да се включите в живота на дропзоната, без да скачате, са:

Скатавач : Това са хората, които скатават главния купол и го прибират в раницата, за да бъде готов за следващия скок. Не е необходимо да сте парашутист, за да станете скатавач, но е хубаво да знаете от собствен опит как лошо скатаване може да доведе до лошо отваряне или дори отцепка.

Ригер : Това са специалистите, които са специално обучено как да скатават запасни парашути, за които отговарят с подписа и името си. Те могат да правят дребни поправки по раниците и куполите и тяхното мнение за състоянието на екипировката Ви е най-миродавно.


Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)