FAQ

ОБЩИ ВЪПРОСИ


Имате ли офис, от който мога директно да закупя ваучер в брой?

Не, имаме единствено онлайн магазин, където да поръчате и да изберете как да платите – чрез PayPal, на каса на EasyPay, с картово плащане, с банков превод или в клон на Първа инвестиционна банка.

Къде се провеждат скоковете?

На летище Радомир (Sofia West Airport), на 12 км от град Радомир, малко след село Бобораци. През летния сезон скачаме за определен период на летище Приморско. Вижте подробности и карта с GPS координати тук. Пътят е оказан с табелки, а ако имате нужда от помощ – звъннете на 0888 840 842.

Колко време ще ми отнеме да скоча?

След като пристигнете на летището (минимум 30 минути преди резервирания час), ще се подготвите за скока, самият скок е 20 минути с изкачването със самолета, и ако имате видео, може да изчакате обработването му за още около 15-20 минути, тъй че отделете си час и половина да прекарате на летището, в случай, че няма забавяне заради лошо време или въздушен трафик.

Предлагате ли транспорт?

Да, предлагаме транспорт от София и обратно на цена 10 лева, с предварителна заявка. Бихме могли да ви вземем от ЖП гарата в с. Кошарите или автогарата в Радомир, ако ни се обадите предварително.

Може ли моят приятел/ка да се качи в самолета да се повози, без да скача?

Не, нашите самолети са сертифициран единствено за парашутни скокове, който се качи, трябва да скочи. Вътре няма седалки или колани, за да бъде гарантирана сигурността при кацане.

Има ли кафене или ресторант на летището?

Ние предлагаме кафе, чай и безалкохолни напитки, а за храна или нещо за хапване моля донесете си, каквото желаете.

ТАНДЕМЕН СКОК

Има ли ограничение в килограмите?

Максималните килограми са 100 кг. Няма изискване за минимални килограми, но за децата – трябва да бъдат достатъчно големи, за да се събират в пасажерската раница.

Има ли ограничение в годините?

Няма горна граница, за деца – с присъствие на родител на място и по преценка на инструкторите индивидуално за детето. Ние не препоръчваме да скачат деца под 12 години.

Мога ли да се кача с моята GoPro камера и да се снимам сам/а?

За съжаление, личните камери и всякакви други принадлежности са забранени по време на скок, защото има опасност да се закачи част от парашута. Нашата екипировка се проверява периодично, за да се избегнат всякакви рискове, а и е застрахована за щети, причинени на трети лица. Разбира се, няма никакъв проблем да се снимате на земята или Ваш близък да снима скока, а за заснемането на свободното падане предлагаме да се доверите на нашите професионални камерамени.

Мога ли да бъда в същия полет с приятеля/приятелката ми?

Самолетът ни е за 6 човека, ако и двамата имате заснемане от камерамен (т.нар Папараци) ще бъдете заедно в самолета и ще скочите един след друг. Ако сте трима, може да бъдете заедно, ако нямате заснемане или имате хендикам заснемане.

Какво се случва с резервацията ми, ако времето е лошо?

За съжаление, скайдайвингът е изключително зависим от метеорологичните условия. Моля проверете линка за Времето преди да тръгнете към нас! Ние ще се свържем с Вас, само ако се случи нещо извънредно. Може да преместим за друг ден и час, които са свободни и удобни за Вас. Ако нямате възможност да скочите, ще Ви върнем пълната сума (резервация или цялата).

Колко време продължава свободното падане?

Средно – 1 минута

С каква скорост ще падаме?

Средната скорост в свободното падане е 240 км/ч, като тя зависи от килограмите ви – и тези на инструктора и позата, в която падате.

Какво да си нося?

Ние ще ви предоставим пасажерска раница и очила, ако времето е студено – гащеризон и ръкавици. Вие трябва да сте облечени с удобни дрехи и спортни затворени обувки, които няма да излетят (без джапанки, токчета и сандали). В студените месеци няколко слоя дрехи под гащеризона ще ви стоплят повече, отколкото обемисто яке.

През кой сезон е най-добре да се скача?

Ние скачаме от март до ноември обикновено, в зависимост от зимата. През пролетта е изключено красиво, през лятото можете да скачате по бански, ако имате желание, а през есента гората е във всички цветове и гледката е зашеметяваща, тъй че зависи от Вас!

Нося очила / лещи, това ще ми попречи ли да скоча?

Не, ако носите лещи, само предупредете инструктора си, за да предотвратите изгубването им, ако случайно паднат. Ако носите очила – ще Ви предоставим очила, с които да ги покриете и да можете да виждате гледките, без да се притеснявате, че ще загубите очилата си.

Осигурявате ли застраховка?

В цената на скока не е включена застраховка живот или злополука. Ако Вие имате желание, можете да си направите такава.

Мога ли да скачам, ако имам медицински проблем или скоро съм претърпял инцидент?

Посъветвайте се с лекар, ако имате съмнения, че скокът с парашут може да Ви навреди.

Има ли вероятност да не ми се отвори парашутът?

Нашите инструктори са професионалисти с минимум 1000 скока, най-опитният има 14 000 скока, с тях сте в сигурни ръце. Всички парашути са снабдени с резервен парашут и система за автоматично отваряне.

Имали ли сте инциденти?

За щастие, инциденти от създаването на Skydive Sofia не е имало, а при нас са скачали вече над 5000 човека.

Мога ли да скачам сам?

Да, ако имате лиценз или се свържете с нас. Ако нямате, разгледайте информацията ни за курса за начинаещи.

ПОДАРИ СКОК

Докога е валиден ваучерът?

Девет месеца след датата на закупуване.

Поименни ли са ваучерите?

Не, ваучерите са с номер, чрез които се прави резервацията на ден и час и трябва да бъде предоставен в деня на скока. Ако по някаква причина човекът, на когото го подарите, не може да скочи, можете да го преподарите (ще Ви изпратим нов ваучер, ако е необходимо) или да го използвате Вие. Ако все пак никой няма да го използва, можем да Ви върнем сумата до 14 дни след плащането на ваучера.

ПЛАЩАНИЯ

Как мога да заплатя резервация или скок за подарък?

Skydivesofia.com поддържа всички популярни методи за електронни разплащания в България. Предлагаме плащане с ePay.bg и PayPal.com, банков превод и директно плащане с карта. На страницата за поръчка изберете предпочитания от Вас метод за плащане и ще бъдете прехвърлени към страницата за плащане. Може да изберете опцията за плащане в брой на касите на Easypay

Нямам възможност да платя онлайн, какво да правя?

Можете да платите в брой на касите на Easypay (Изипей АД) и техните партньори в цялата страна. Easypay e национална система за парични преводи, с над 1400 каси в цялата страна. Easypay има голяма мрежа от партньорски обекти, на които също можете да платите. Някои от партньорите са Централна Кооперативна Банка, Първа Инвестиционна Банка, Пикадили, Office 1 Superstore, Фантастико и бензиностанции OMV. Пълен и актуален списък с всички каси на Easypay можете да намерите тук.

Как става плащането в брой на касите на Easypay?

За да платите в брой на касите на Easypay (Изипей АД), изберете опцията "Плащане в брой" от страницата, в която правите вашата покупка. Така ще заявите, че желаете да платите по този начин и ще получите Вашия 10-цифрен код, който идентифицира предстоящото плащане. Запишете си кода и отидете в някоя от 1400-те каси на Easypay в страната. Лесно можете да откриете най-близката до вас каса на Easypay, като проверите списъка с каси тук. Кажете, че желаете да направите плащане чрез Easypay (Изипей АД) към интернет търговец и представете кода. Платете стойността на ваучера и напълно автоматично ще го получите на посочения от Вас email адрес.

Има ли допълнителни такси за плащане чрез PayPal, ePay, EasyPay?

Цената, която ще заплатите, ще бъде точно равна на обявената в сайта цена - без никакви допълнителни такси и удръжки.

Какъв срок имам да платя, след като направя заявка за плащане в брой на касите на Easypay или плащане чрез банкомат?

Когато изберете опцията „Каса на EasyPay”, реално пускате платежна заявка, при заплащането на която ще се издаде ваучер, който ще получите на вашия email. Срокът, в който можете да платите заявката, е 7 дни. След този срок, кодът за плащане вече не е валиден и трябва да направите нова поръчка в сайта ни.

Какво ще стане след като платя?

Ще получите имейл с Вашия ваучер, който притежава уникален номер и е регистриран в нашата система. Подаръчните ваучери могат да бъдат валидирани за определена дата и час чрез този номер. Трябва да представите номера на ваучера в деня на скока.

Мога ли да откажа поръчката?

В 14 дневен срок след плащането, можете да да откажете поръчката и да получите парите си обратно, като таксите за плащане ще останат за Ваша сметка. Ако се обадите минимум 24 часа преди датата и часа на резервацията ви, ще променим резервацията за следващ свободен и удобен ден и час.

Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)